Dla jakiej wartości parametru funkcja jest ciągła
Help :(: Funkcja f jest dana przedziałami:
| | sin2(x) | |
f(x)= |
| dla x<0 |
| | 1−cosx | |
f(x)=(1+3a)*e
ax dla x>=0
Znaleźć wartość parametru a, przy której funkcja f(x) jest ciągła w całej swojej dziedzinie.
Jak rozwiązywać tego typu zadania? Czasem w poleceniu jest prośba o sprawdzenie czy funkcja
jest ciągła w iksie albo w swojej dziedzinie naturalnej. Np. mam jeszcze takie zadanie:
Funkcja f dana jest wzorem:
| | √x+4−3 | |
f(x)= |
| dla x=/=5 |
| | x−5 | |
f(x)=c dla x=5
Dla jakiej wartości parametru c funkcja f jest ciągła w x=5?
Czy w jednym i drugim zadaniu proszą o to samo, czy też licząc ciągłość w iksie orz w całej
dziedzinie funkcji robi się to inaczej?
13 gru 20:42
wredulus_pospolitus:
Najpierw warto wyznaczyć dziedzinę tejże funkcji

Następnie zauważyć należy że jedyny moment kiedy ta funkcja może NIE BYĆ ciągła w swojej
dziedzinie jest dla x=0.
Liczysz zatem granicę LEWOSTRONNĄ oraz f(0) i tak dobierasz parametr 'a', aby zachodziła
równość.
w drugiej funkcji analogicznie tylko granicę liczysz w x−>5 natomiast f(5) = c
13 gru 20:54
wredulus_pospolitus:
w pierwszym warto też pokazać (przed liczeniem), że:
a z takiej postaci widać, że jest to ciągłe (w swojej dziedzinie, czyli dla cosx≠1 −−− patrz
mianownik w pierwotnej wersji funkcji)
13 gru 20:56
Help :(: Z czego wynika to, że należy liczyć granicę lewostronną? I czy dobrze rozumiem, że granica
lewostronna będzie liczona przez x dążącym do zera z tego wzoru dla x<0?
13 gru 21:09
wredulus_pospolitus:
ponieważ masz f(x) = (1+3a)*eax dla x≥0
w takim razie, wiemy że limx−>0+ f(x) = f(0) to wiemy, z ciągłości tejże części funkcji.
dlatego liczymy tylko granicę lewostronną, bo tam funkcja ma 'inną postać' niż dla f(0)
13 gru 21:13
Help :(: Ah, dobra! Widzę to

Ogromne dzięki
13 gru 21:17