Funkcja kwadratowa
Haniulaa: Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 4, a najmniejsza wartość tej funkcji
jest równa −144,5. Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej wiedząc, że maksymalny
przedział, w którym funkcja jest rosnąca to <−13, + ∞).
Jeśli ktoś z Was ma troszkę czasu i chęci to proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:(
Ps. w przedziale trzynastka jest oczywiście na minusie
13 gru 20:16
wredulus_pospolitus:
f(x) = ax
2 + bx + c
z miejsca zerowego wiemy:
że f(x) = a(x−4)(x−x
2)
z przedziału w którym rośnie funkcja wiemy:
1. a>0 (ramiona skierowane do góry)
2. x{wierzchołka) = −13
3. powinniśmy także pamiętać (a jak nie pamiętamy to zapamiętać), że
| x1+x2 | |
| = xwerzchołka stąd x2 = −30 |
| 2 | |
więc f(x) = a(x−4)(x+30)
z informacji o najmniejsze wartości, wiemy że y
wierzchołka = −144.5
f(−13) = a(−17)*17 = −144,5 −−−> a = 0.5
no i gotowe

−−−> f(x) = 0.5(x−4)(x+30)
13 gru 20:21
chichi:
p = −13, q = −144.5, stąd f(x) = a(x + 13)
2 − 144.5, no i wiemy, źe
f(4) = 0 ← rozw. to równanie i otrzymasz współczynnika 'a'
13 gru 20:22
wredulus_pospolitus:
alternatywne rozwiązanie:
z przedziału wiemy, że xwierzchołka = −13, natomiast z wartości najmniejszej wiemy, że
ywierzchołka = −144.5
stąd wiemy, że: f(x) = a(x+13)2 − 144.5
skoro jednym z miejsc zerowych jest x = 4 stąd f(4) = 0
0 = a*172 − 144.5 −−−> a = 0.5
więc f(x) = 0.5(x+13)2 − 144.5
oczywiście rozwiązaniach uzyskujemy dokładnie tą samą funkcję, po prostu w inny sposób
zapisaną.
13 gru 20:25
Haniulaa: Dziękuje! Wszystko rozumiem i wyszło mi dobrze

Jesteście najlepsi
13 gru 20:40