prawdopodobienstwo warunkowe
madzia23: Rzucamy 4 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia, że choć jeden raz wypadną
minimum 3 oczka.
Wiem, że zadanie mogę zrobić poprzez analizowanie zdarzenia przeciwnego, ale nie wiem jak
wyznaczyć liczbę tych zdarzeń.
13 gru 19:54
.: schemat Bernoulliego
13 gru 20:03
.: choć jeden raz wypadną 1 lub 2 oczka
p = 1/3
q = 2/3
| | | | 1 | | 2 | | | | 1 | | 2 | |
P(A) = 1 − ( | * |
| *( |
| )3 + | *( |
| )2*( |
| )2...) |
| | | 3 | | 3 | | | 3 | | 3 | |
13 gru 20:09
.: dobra nie nie można tak negować na zdarzenie przeciwne co nie?
13 gru 20:18
.: to ile razy wypadnie możemy negować bo w ten sposób odejmujemy też to co chcemy zliczyć
13 gru 20:18
.: zatem,
ani razu nie wypadną co najmniej 3 oczka
czyli za każdym razem 1 albo 2 oczka
1 − (4*(1/3)4) = U{77}/{81}
13 gru 20:20
13 gru 20:20
wredulus_pospolitus:
co za kropka się podszywa pod 'moją kropkę'

I popatrz −−− koniec końców nie musieliśmy mieć Bernoulliego
13 gru 20:28