Znalezc rownania stycznych do krzywej
Konrad: Znalezc rownania stycznych do krzywej
(x+1)24+(y−1)2=1
przechodzacych przez punkt P(−1,3)
Widze ze to elipsa o srodku (−1,1)
Wyznaczam rownanie prostej przechodzacej przez P i wychodzi mi w postaci ogolnej ax−y+3+a=0
Podstawiam to do wzoru na odleglosc pkt od prostej gdzie d=r=1
Czyli
1=|−a−1+3+a|√a2+1
I z tego wychodzi mi ze a= pierwiastek z 3 lub minus pierwiastek z 3 co jest bledna odpowiedzia
nie wiem gdzie blad
13 gru 17:30
. :
Zadam takie (mogę głupawe) pytanie − − − czy Ty miałeś może pochodne?
Co oznacza d i r
13 gru 17:33
chichi:
on elipse potraktował jako okrąg, ale to nie działa w ten stronę. to okrąg jest szczególnym
przypadkiem elipsy i z jego definicji wynika iż ta odległość to r. natomiast nie w przypadku
elipsy
13 gru 17:35
Konrad: A rzeczywiscie ma to sens, to jak inaczej to zrobic bez pochodnych?
13 gru 17:38
. :
A czemu bez pochodnych?
13 gru 17:39
ABC:
bez pochodnych jak najbardziej się da, weź książkę Straszewicza do III klasy LO z lat 60−70
XXw.
13 gru 17:45
. :
Możemy zacząć od ułatwienia sobie życia i zauważenia że punkt P leży na osi symetrii tejże
elipsy.
Przyjmując a<0 widzimy że xo > −1, yo < 1 (to jako bonus − nie jest konieczne do rozwiązania)
Możemy sprawdzić kiedy układ równań (prosta i rownanie elipsy) będzie miało tylko jedno
rozwiazanie.
13 gru 17:45
chichi:
k: y = ax + b, ale wiemy, że punkt P należy do wykresu prostej k, więc: 3 = −a + b ⇒ b = a + 3
zatem pęk prostych przechodzących przez pkt. P jest opisany równaniem y = ax + a + 3, teraz my
szukamy takich prostych, które mają jeden punkt wspólny z elipsą. zatem równanie:
(x+1)
2 + 4(ax + a + 2)
2 = 4 musi posiadać jedno rozw. do dzieła
13 gru 18:30
Konrad: A czemu jest 4(ax+a+2) a nie 4(ax+a+3)?
13 gru 19:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jak wygląda wzór na elipsę? podstawiasz 'y' ze wzoru prostej
13 gru 19:36