Odleglosc prostej od plaszczyzny
Ostarek: Oblicz odleglosc prostej p:x=−1−13t, y=1+19t, z=−2+5t gdzie t∊R od plaszczyzny π przechodzacej
przez punkt A=(−2,3,1) i prostopdalej do wektora [1,2,−5]
Wiem ze trzeba wyznaczyc rownanie plaszczyny z punktu A i Wektora ale co dalej?
13 gru 15:56
Mila:
π: x+2+2*(y−3)−5(z−1)=0⇔
x+2y−5z+1=0
wzajemne położenie prostej i płaszczyzny:
k
1=[−13,19,5]− wektor kierunkowy prostej
[−13,19,5] o [1,2,−5]=−13+38−25=0⇔ prosta równoległa do płaszczyzny π
2)
P=(−1,1,−2) − punkt należący do prostej
| | |1*(−1)+2*1−5*(−2)| | |
d(p,π)=d(P,π)= |
| |
| | √1+4+25 | |
13 gru 19:20