Prawdopodobieństwo
Pepis: Ze zbioru liczb naturalnych trzycyfrowych losujemy jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia, że:
b) wylosowano liczbę o niepowtarzających się cyfrach i jednocześnie podzielną przez 4.
Wszystkie liczby podzielne przez 4 z ciągów:
a1 = 100
r= 4
an = 996
n=?
n=224
Liczb podzielnie przez 4 o powtarzających się cyfrach:
100, 112, 116, 144, 188, 200, 212, 220, 224, 228, 232, 244, 252, 272, 288, 292, 300, 332, 336,
344, 388, 400, 404, 424, 440, 444, 448, 464, 484, 488, 500, 544, 552, 556, 588, 600, 616, 636,
644, 656, 676, 688, 696, 700, 744, 772, 776, 788, 800, 808, 828, 844, 848, 868, 888, 900, 944,
988, 992, 996
Takich liczb jest 60
224 − 60 =164
Poprawna odpowiedź to 8/45 = 160/900
mam o 4 liczby za mało, czego brakuje?
Jest na to jakiś inny prostszy sposób na poziomie liceum?
13 gru 15:35
. :
Dlatego metoda 'wypisywania' jest do dupy.
Brakuje Ci 880, 884, 660, 664, 668
13 gru 16:48
. :
| | 896 | |
Jak również: n = |
| + 1 = 225 |
| | 4 | |
13 gru 16:52
Mila:
Możesz tak:
1) liczby z zerem podzielne przez 4
□04, □08,□20,□40,□60,□80
Pierwsza cyfra w każdym przypadku na 8 sposobów
6*8=48 liczb
2) liczby bez zera podzielne przez 4:
dwucyfrowa końcówka:
12,16,24,28,32,36,48,52,56,64,68,72,76,84,92,96− 16 liczb
Pierwsza cyfra w każdym przypadku na 7 sposobów
16*7=112 liczb trzycyfrowych
3) razem:
112+48=160
==========
13 gru 19:01