Styczna
Karolek12: Znalezc rowna stycznych do krzywej
(x+1)2+(y−1)2=4
Prostopadlych do prostej 4x−3y−1=0
Styczna bedzie miec rownanie
y=−3/4x+b
Wstawiam w miejsce y i wychodzi mi rownanie ale wynik zły
Czy jest to wgl dobry sposob?
Jak nie to jak to zrobic najlepiej bez pochodnych
13 gru 14:27
chichi:
masz równanie prostej w postaci ogólnej k: 3x + 4y − 4b = 0 środek S = (−1,1), no to masz:
d(S,k) = r, tu korzystam ze wzoru na odległość punktu od prostej

P.S. twój sposób powinien wypluć te same styczne, pewnie błąd rachunkowy
13 gru 14:37
Karolek12: Skąd u ciebie wzielo sie k: 3x+4y−4b=0?
13 gru 15:10
13 gru 15:18
6latek:
| | 4 | | 1 | |
Czarna y= |
| x− |
| ta jest dana |
| | 3 | | 3 | |
| | 3 | |
Niebieska y−1=− |
| (x+1) prostopadła do czarnej |
| | 4 | |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 1 | |
y=− |
| x− |
| +1=− |
| x+ |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
3x+4y−1=0 postac ogólna więc A=3 B=4 C=−1
| | |C−C1| | |
d= |
| i d=2 odległośc dwóch prostych równoległych |
| | √A2+B2 | |
|−1−C
1|=10
−1−C
1=10 −C
1= 11 C
1=−11
lub
−1−C
1=−10
C
1=9
Styczne będa miały takie równania
3x+4y−11=0 (zielona
lub
3x+4y+9=0 (pomarańczowa
Zrobienie na poczatek rysunku znacznie ulatwia sprawe według mnie
13 gru 16:33
ABC:
Małolat rozwijasz się .. u mnie w szkole uczy pan który ma 73 lata, może pójdziesz w jego ślady
13 gru 16:38
6latek:
Dobry wieczór
ABC
Ten Pan to jeszcze stary wychów
13 gru 16:45