Obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia
etna: Korzystając z definicji różniczki funkcji obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia:
a) 1,052,03
b) √0,63
Bardzo proszę również o krótkie komentarze. Dziękuję
13 gru 12:47
olo: Trudne. Czy to zadanie z rozszerzenia?
14 gru 13:01
:.:
to pierwsze sugeruje użycie różniczki zupełnej dwóch zmiennych, czyli studia nawet chyba
14 gru 13:23
jc:
1.052.03 = 1.052 * 1.050.03
1.050.03 = exp( 0.03*ln 1.05) ≈ exp( 0.03*0.05 ) = e0.0015 ≈ 1.0015
wynik ≈ 1.1041
14 gru 19:42
daras:
Δy= y(x+Δx) − y(x)
y(x+Δx)=y(x) + Δy
przyjmując Δy ≈ dy
mamy y(x+Δx) ≈ y(x) + dy
b) y(x) =
√x
dy =y'dx
x =0,49 Δx ≈ dx =0,14
| | 1 | |
√0,63 ≈ √0,49 + |
| * 0,14 = 0,8 |
| | 2√0,49 | |
15 gru 08:53
jc: 0.8 to dobrze wziąć jako pierwsze przybliżenie
0.82=0.64
lepsze przybliżenie
(0.8 + 0.8/0.64)/2 = 0.7937
kolejna cyfra już się różni
15 gru 09:38
etna: Bardzo dziękuję.
15 gru 19:00
daras: @
jc masz rację ja skupiłem się głównie na wyjaśnieniu metody
| | 0,01 | |
PS. √0,63 ≈ √0,64 − |
| = 0,79375 ≈ 0, 7 9 38 |
| | 2√0,64 | |
16 gru 09:42