Geometria analityczna
Koczkodan: Znajdz rownanie stycznej do okregu x2+y2=25
Przechodzacej przez punkt (−5,10)
Wyznaczam prostą z punktu i pozniej probuje zrobic wzorem na odleglosc punktu od prostej ale
nie wychodzi mi kompletnie jest ktos w stanie zrobic i wytlumaczyc?
12 gru 22:07
ABC:
"wyznaczam prostą z punktu" to znaczy użyłeś pęku prostych? to pamiętaj że prostej pionowej to
równanie nie obejmuje a tu akurat jedna styczna jest pionowa x=−5
12 gru 22:25
Koczkodan: No w sensie zrobilem
10=−5a+b
Wyznaczylem b i podstawilem pod wzor na odlegosc
12 gru 22:35
6latek:
jaka postac ma prosta która wstawiłes do wzoru na odległośc ?
12 gru 22:59
Koczkodan : Ma postać
Y=ax+10+5a
Czyli postać ogólna
Ax − y +10+5a=0
13 gru 08:52
wredulus_pospolitus:
No i po podstawieniu do równania co masz
13 gru 08:53
Koczkodan : Wychodzi mi ze 0=5
13 gru 09:53
wredulus_pospolitus:
czego w pytaniu: no i po podstawieniu do równania co masz
13 gru 11:55
Min. Edukacji: Narysuj sobie
sa dwie styczne:
x=−5 oraz y=−0,75x+6,25
13 gru 12:38
Min. Edukacji: lub rozwiąż układ r−ń z parametrem:
x2+(ax+b)2=25
10=−5a+b
Δ=0
13 gru 12:40
6latek:
1) Zrobic rysunek
2) proste przechodzące przez punkt A=(−5,10) maja równania
y−y
0=m(x−x
0) lub x=x
0
y−10= m(x+5) lub x=−5
y−10=mx+5m
−mx−5m+y−10=0
mx−y+5m+10=0
| | |mx0−y0+5m+10| | |
d= |
| S=(0,0) |
| | √m2+1 | |
|5m+10|=5
√m2+1
5|m+2|= 5
√m2+1
|m+2|=
√m2+1 i
√m2+1>0
obustronnie do potegi drugiej
(m+2)
2=m
2+1
m
2+4m+4=m
2+1
4m+3=0
4m=−3
jedna styczna ma równanie
| | 3 | |
y−10=− |
| (x+5) −uporządkuj |
| | 4 | |
Druga styczna ma równanie x=−5
13 gru 13:10
chichi:
witaj @
6latek, czy potrafisz znaleźć tę pionowa styczna algebraicznie?
13 gru 14:18
6latek:
Witaj

Niestety nie potrafię .Więc jeśli możesz to proszę abys pokazął
13 gru 14:20
chichi:
jasne, pozniej pokaze jak wroce z uczelni
13 gru 14:37