pomoc
wypij: lim 1/x ln(1+ (1/3x3)
x−>0+
jak do tego podejsc? Bo robilem to na e i probowalem przeksztalcac ale mi nie wychodzi
12 gru 19:52
wypij: czy wystarczy ze podstawie i ∞*∞ = ∞ ? czy to zakazane?
12 gru 20:02
jc:
x>0
1/x ln(1+ 1/3 x3) ≤ 1/3 x2 →0
granica = 0
12 gru 20:04
12 gru 20:07
wypij: | | 1 | |
lim 1/0 lim ln(1+ |
| ) = [∞ *∞] |
| | 0 | |
x−>0
+ x−>0
+
12 gru 20:09
wypij: czy tak jest zle?
12 gru 20:09
jc: Do Wolframa wpisałeś 1/(3x3)= 1/3/x2, a tu 1/3x3, więc wynik wyszedł inny.
12 gru 20:21
wypij: bardzo przepraszam chodzilo mi o
12 gru 20:33
wypij: czy w takim wypadku jest ok?
12 gru 20:34
wypij: czy trzeba cos zmieniac
12 gru 22:39