Wielomiany
Maciek: Dana jest funkcja f(x) = x² + ax² + bx + c. Liczby (a, b, c) tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy
r = −2. Wiadomo, że współczynnik kierunkowy stycznej do wykresu funkcji w punkcie o odciętej
−1 jest równy −4. Uzasadnij, że do tej stycznej należy punkt ekstremalny funkcji f.
12 gru 19:02
ABC:
ty żeś dobrze to przepisał? czy też z przodu ma być x3?
12 gru 19:23
Maciek: źle przepisałem, tam z przodu powinno być x3
12 gru 19:47
ABC:
no to
f(x)=x3+(b+2)x2+bx+b−2
f"(x)=3x2+(2b+4)x+b
f'(−1)=3−(2b+4)+b=−1−b
−1−b=−4 to b=3
to f(x)=x3+5x2+3x+1
f'(x)=3x2+10x+3 i dalej już łatwo
12 gru 19:58
Maciek: dziękuje
12 gru 20:06
12 gru 20:09
Maciek: skąd ci się wzieło, że styczna ma wzór −4x−2?
12 gru 20:31
ABC:
współczynnik kierunkowy −4 masz w danych zadania , a musi przejść przez punkt (−1,f(−1))
oj miałem cię za szkolonego ziomka a ty tego nie wiesz
12 gru 20:38
Maciek: jestem szkolonym ziomkiem, heh. No ale, mam sporo zadań do zrobienia, i trochę się pogubiłem.
Dziękuje
12 gru 20:40