Wyznacz ZW funkcji wymiernej
Monika: Mam prośbę: jak wyznaczyć zbiór wartości tej funkcji? Na wykresie potrafię odczytać, ZW= <1,
∞)
a można ZW także obliczyć?
https://zapodaj.net/plik-HhjfAPx4bt
12 gru 14:36
. :
1. Wiemy że na pewno y ≥ 1 (bo wartość bezwzględna zwraca co liczbę nie mniejsza niż 0).
| | 2 | |
2. Możemy łatwo pokazać że dla x = 1 |
| właśnie to zajdzie |
| | 3 | |
3. Następnie można pokazać że ta funkcja dla x<2 będzie funkcja ciągła
4. I w końcu − że lim
x−>2− f(x) = +
∞
12 gru 15:05
Monika: Bardzo dziękuję za wskazówki
12 gru 16:41
termit:
f(x)=m
m−1≥0
m≥1
ZW=<1,
∞)
12 gru 17:14