problem
maksiu: jaka metoda mozna to zrobic?
3
lim 2x2 + 7 − √8x6 + 3
x−>∞
12 gru 11:28
chichi:
| | 3 | |
3√8x6 + 3 = 3√8x6 • 3√1 + |
| ← wszystko jest pod pierwiastkiem  |
| | 8x6 | |
12 gru 11:41
maksiu: no ale nie wiem co to da, bo zrobilem tak ale nic mi sie nie skroci
12 gru 12:03
chichi:
3√8x6 = 2x2, no wcale sie nie skroci...
12 gru 12:05
maksiu: tak tak ale ja mowie o dalszych rzeczach
12 gru 12:08
maksiu: chodzi mi ze
12 gru 12:08
maksiu:
wszystko pod pierwiastkiem i 3 stopnia
i moge x
2 wyznaczyc przed nawias ale niewiele to da
12 gru 12:10
chichi:
a no fax, źle spojrzałem. to zróbmy inaczej:
lim 2x
2 + 7 −
3√8x6 + 3 = 7 + lim 2x
2 −
3√8x6 + 3 *
| (2x)2 + 2x2 3√8x6 + 3 + 3√(8x6 + 3)2 | |
| |
| (2x)2 + 2x2 3√8x6 + 3 + 3√(8x6 + 3)2 | |
teraz to juz nie trudno policzyć, będzie dążyć do 0, więc g = 7. korzystamy ze wzoru skróconego
mnożenia. niestety ten edytor przepuszcza tylko taka formę jaką widzisz...
12 gru 12:23
maksiu: ale mam pytanie skąd wymyśliłeś to cos przez co przemnozyles
12 gru 12:27
maksiu: a to jest wzor skroconegk mnozenia 3 potegi? Ale skad taki pomysl?
12 gru 12:32
maksiu: a nie to nie ten wzor
12 gru 12:36
maksiu: co to jest za wzor skroconego mnozenia?
12 gru 12:40
chichi:
a
3 − b
3 = (a − b)(a
2 + ab + b
2)
a no bo widzę, że jak podniosę do 3 potęgi osobno a i b, to tam się zmniejszy stopień licznika,
bo będzie 8x
6 − 8x
6, tutaj stopień pierwiastka wymusza na nas stosowanie wzoru na różnicę
sześcianów, tak samo jest w przypadku, gdy występują pierwiastki kwadratowe, wtedy domnażamy
przez sprzężenie, aby otrzymać różnicę kwadratów i pierwiastek się kasuje
12 gru 12:49
maksiu: ja bym nigdy nie wpadl na takie cos bo to jest uzycie tylko polowy tego wzoru nie wpadlbym na
takie cos
12 gru 13:04