Rekurencja
.: Ułóż zależność rekurencyjną, dla n ⩾ 1, dla ciągów opisanych w następujący sposób:
a) an − liczba podziałów zbioru {1, 2, . . . , n} na dwa niepuste podzbiory.
b) bn − liczba wież ułożonych z monet o nominałach 1, 2, 5 o sumarycznej wartości
równej n.
c) cn − liczba n−wyrazowych ciągów utworzonych z cyfr {1, 2, 3, 4, 5}, takich że
bezpośrednio za każdą z cyfr 3, 4, 5 stoi cyfra 1.
d) dn − liczba ciągów binarnych długości n, w których nie ma podciągu 01.
e) en − liczba n−centymetrowych wież ułożonych z krążków w pięciu kolorach,
z których białe i czarne maja wysokość 1 cm, a zielone, niebieskie i żółte 2 cm.
f) fn − liczba ciągów ternarnych długości n, w których nie występują podciągi 00
ani 01.
11 gru 18:56
.: dobra a wyszło a reszta? Jakieś pomysły jak to załapać?
11 gru 19:03
.: dobra b też, ale i tak liczę na pomoc, ciężko to przychodzi
11 gru 19:13
wredulus_pospolitus:
an+1 = 2*an
bn+5 = bn+4 + bn+3 + bn
dn+1 = dn + 1
en+2 = 2en+1 + 3en
11 gru 19:19
.: no a chyba nie, będzie to 2(n−1) − 1 a rekurencyjnie an = an−1 + 2(n−2), a1 = 0
11 gru 20:56