wynik
ola: jaka sztuczka to mozna zrobic?
| | 3*7x + 3*32x +2 | |
lim |
| |
| | 7x+1 −9x+1 +17 | |
x−>
∞
11 gru 18:05
ABC:
wyciągnąć 9x przed nawias na górze i na dole
11 gru 18:11
ola: nie bardzo widze jak to skrocic zeby cos to dalo
11 gru 18:17
ABC: (7/9)x→0 itd...
11 gru 18:19
ola: no ale tam nie wychodza takie proste granice a czasami takie ktore ciezko okreslic czy rosnie
szybciej gora czy dol
11 gru 18:27
ABC:
jeżeli myślisz że ci rozpiszę to się mylisz, wszystko wychodzi jak trzeba
11 gru 18:31
ola: | | 3*7x | | 3*32x | | 2 | |
U{9x ( |
| + |
| + |
| )} |
| | 9x | | 9x | | 9x | |
11 gru 18:37
ola: | | 7x+1 | | 9x+1 | | 17 | |
9x ( |
| − |
| + |
| ) |
| | 9x | | 9x | | 9x | |
11 gru 18:38
ola: zle mi sie napisalo ale 1 to licznik a 2 to mianownik
11 gru 18:38
6latek:
32x=9x
11 gru 18:39
Jolanta: Dawno nie liczyłam.moze wyjść 3/7 ?
11 gru 18:42
ola: mi wolfram pokazuje −1/3
11 gru 18:45
6latek:
A ile to jest
9x+1 ?
to sa podstawowe działania na potegach . jak chcesz liczyc ?
11 gru 18:48
ola: ale jak np podzielilam przez 32x+2
i mam w liczniku 3−2x−1 *7x
no to ok ta czesc z trojka dazy do zera ale mnozone razy 7x czyli razy nieskonczonosc to juz 0
* ∞ i nie mam jak tego okreslic
11 gru 18:48
ola: ale ja nie mam problemu w sprowadzaniu do trojki czyms takim tylko ze to nie rozwiazajue
calkiem problemu
11 gru 18:49
11 gru 18:53
ola:
kontynuacja wpisow z 18:38
11 gru 18:56
ola: no tylko problem jak okreslic
i
11 gru 19:00
6latek:
Wiesz na czym polega wyciaganie przed nawias?
Idz moze do kogos z grupy i zapytaj
11 gru 19:02
Jolanta: (7/9 )x przed nawias
11 gru 19:03
Jolanta: 7x+1=7x*7
11 gru 19:04
6latek:
| 3*7x | | 7x | | 7 | | 7 | |
| = 3* |
| = 3*( |
| )x a to dązy do zera bo ( |
| )x przy x→∞ dązy do |
| 9x | | 9x | | 9 | | 9 | |
zera a 3*0=0
| 7x+1 | | 7*7x | |
| = |
| i dalej to samo co wyzej |
| 3(2x | | 9x | |
To są podstawowe dzialania na potegach . Nie chce tego pisac (wybacz ) ale jak chcesz liczyc
granice
11 gru 19:08