Płaszczyzna
Karol: Plaszczyznę przeksztalc do postaci normalnej
{x = 1+s+t
π={y= −2−s−2t
{z= 3+3s−t
Prosze o pomoc
11 gru 14:35
jc:
x = 1+s+t
y= −2−s−2t
z= 3+3s−t
eliminujemy parametry s, t
2x+y = s
x+z = 4 + 4s
4(2x+y)−(x+z) = −4
7x + 4y − z + 4 = 0, gotowe
11 gru 15:20
Karol: A z czego wynika te 2x+y=s i x+z=4+4s albo jaki sposob myslenia do tego prowadzi
11 gru 15:26
jc: Najpierw eliminuję t, a potem s.
możesz pomyśleć, że wyznaczasz t z pierwszego równania i wstawiasz do drugiego
i trzeciego. Ten sam elekt uzyskujesz dodając odpowiednio równania.
−−−
Inny (geometryczny?) sposób:
płaszczyzna jest prostopadła do wektora prostopadłego do wektorów
(1,−1,3), (1,−2,−1) i przechodzi przez punkt (1,−2,3).
Wektor prostopadły do dwóch nierównoległych wektorów znajdujesz licząc iloczyn
wektorowy.
11 gru 15:38
Karol: A okej juz to widze, a to 4(2x+y)−(x+z)=−4 z czego jest?
11 gru 16:36
jc: masz 2 równania, już bez t, ale zostało s;
drugi krok to pozbycie się s;
11 gru 16:39
Mila:
k1=[1,−1,3]
k2=[1,−2,−1]
k1 x k2=[7,4,−1] −wektor normalny
π: 7*(x−1)+4*(y+2)−(z−3)=0
π: 7x+4y−z+4=0
=========
12 gru 00:57