Dobór ciągów
6latek:
Definicja 6.1.1.
Mówimy ze liczba g jest granica funkcji f w punkcie x
0(piszemy wówczas lim x→x
0 f(x)=g )
jeśli
⋀ x
n→x
0, x
n≠x
0, x
n∊D
f n=1,2,3..,....⇒lim f(x
n)=g
(x
n) n→
∞
Tak więc liczba g jest granica funkcji f w punkcie x
0 jeśli dla dowolnego ciągu x
n zbieżnego
do x
0 o wyrazach różnych od x
0 i należących do dziedziny funkcji D
f ciąg wartosci
funkcji (f(x
n)) ma zawsze tę samą granicę g
Z tej definicji wynika jak postępować aby wykazac że dana funkcja f nie ma granicy w punkcie
x
0
W takim przypadku należy dobrac dwa rózne konkretne ciągi (x
n(1)), (x
n(2)) aby
jednocześnie ciągi
(f(x
n(1)), (f(x
n(2)) miały różne granice
mam kilka przykładów gdzie należy wykazać że granica g nie istnieje
Przykład nr 1
================
x→0
| | 1 | |
Dobiera autor dwa ciągi xn1=U[1}[n} i xn2=− |
| |
| | n | |
Przykład nr 2
==============
x→0
Tutaj takie ciągi
| | 1 | | 1 | |
xn1= |
| i xn2= |
| n=1,2,...... |
| | nπ | | π/2+2nπ | |
Przykład nr 3
==================
x→0
Tutaj takie ciągi
| | 1 | | 1 | |
xn1= |
| i xn2= |
| n=1,2,...... |
| | 2nπ | | π/2+nπ | |
Przykład nr 4
===============
x→π
Tutaj takie ciągi
| | 1 | |
xn2= π− |
| i n=1,2,........... |
| | π/2+nπ | |
Przykład nr 5
==============
x→0
takie ciągi
W innej ksiązce tez mam takie ciągi do tego przykładu
A jakie można dobrac inne ciągi dla tych przykładów żeby spełniały definicje na początku ?
Dziękuje