stała
EZfdxgch: czemu pochodna t√t
jest rowna 0? Bo mi kalkulaotyr pokazuja ze pochodna stalej jest rowna zero
i wiem ze np pochodna z 3 to zero ale to chyba nie do konca to samo?
9 gru 22:29
Maciess: https://www.wolframalpha.com/input?i=d%2Fdt+t%5Esqrt%28t%29
Bo pewnie różniczkujesz po zmiennej x. Jak potraktujesz to jako funkcje od t to na nie wyjdzie
ci funkcja 0. Jak chcesz to przeliczyc ręcznie to skorzystaj ze sztuczki
A
B = e
BlnA i wzorek na pochodna funkcji zlżonej + iloczynu.
9 gru 22:37
EZfdxgch: a skad ta sztuczka? Bo nie dostalem jej na liscie wzorow ktora dostalem na zajeciach a wlasnie
w tych kalkulatorach jej uzywaja. Ona jest jakas stricte do uzycia w pochodnych?
9 gru 22:42
EZfdxgch: bo rozumiem ze elnA = A ale czemu A*B a nie AB
9 gru 22:51
EZfdxgch: a juz wiem bo A tam zejdzie nizej
9 gru 22:53
6latek:
Drugi przypadek stosowania pochodnej logarytmicznej to jesli funkcja jest postaci
log
k(x) m(x)
wtedy
| | ln m(x) | |
logk(x)m(x)= |
| |
| | ln k(x) | |
| | ln m(x) | |
(logk(x) m(x))'= ( |
| )'= |
| | ln k(x) | |
| | m'(x) | | 1 | | k'(x) | | ln m(x) | |
= |
| * |
| − |
| * |
| |
| | m(x) | | ln k(x) | | k(x) | | [ln k(x)]2 | |
To tylko przekształcenia.
9 gru 23:17