Ile jest nieparzystych liczb czterocyfrowych o czterech różnych cyfrach?
lasso: Ile jest nieparzystych liczb czterocyfrowych o czterech różnych cyfrach?
_
na ostatnim miejscu 5 możliwości {1,3,5,7,9}
na pierwszym miejscu 8 możliwości (jedna mniej i bez 0)
na drugim miejscu 8 możliwości (jedna mniej i z 0)
na trzecim miejscu 7 możliwości (jedna mniej)
z reguły mnożenia:
5 x 8 x 8 x 7 = 2240
_
na ostatnim miejscu 5 możliwości {1,3,5,7,9}
na trzecim miejscu 9 możliwości (jedna mniej)
na drugim miejscu 8 możliwości (jedna mniej)
na pierwszym miejscu 6 możliwości (jedna mniej i bez 0)
6 x 8 x 9 x 5 = 2160
z reguły mnożenia:
2160=/=2240
Ktoś pomoże wskazać które rozumowaniej jest błędne i dlaczego?
9 gru 20:04
ite:
drugie rozumowanie prowadzę tak:
na ostatnim miejscu 5 możliwości {1,3,5,7,9}
na trzecim miejscu 9 możliwości (jedna mniej)
na drugim miejscu 8 możliwości (jedna mniej)
na pierwszym miejscu 7 możliwości (jedna mniej, może się zdarzyć 0)
teraz odejmujemy te możliwości 0 na początku
czyli
na ostatnim miejscu 5 możliwości {1,3,5,7,9}
na pierwszym miejscu 1 możliwość (właśnie cyfra 0)
na drugim miejscu 8 możliwości (jedna mniej i z 0)
na trzecim miejscu 7 możliwości (jedna mniej)
5 x 9 x 8 x 7 − 5 x 1 x 8 x 7 = 2520 − 280 = 2240
Natomiast u Cb liczone jest tak, jakby na drugim lub na trzecim miejscu na pewno trafiało się
0.
9 gru 23:23
an: Rozkład wygląda tak
3n 2n ⇒ 120
4n
5p 3n ⇒ 300
5n
4n 3n ⇒ 300
5p
4p 4n ⇒ 400
=2064
4n 3n ⇒ 240
5n
4p 4n ⇒ 320
4p
4n 3n ⇒ 192
4p
3p 4n ⇒ 192
10 gru 11:24