zadanie matematycznie rozwiązane
uczeńszukamistrza: Narciarz przebył dwa odcinki drogi z prędkościami V1=4m/s a drugi V2=5m/s
z czasem odpowiednio t1=40s i t2=20s. Oblicz średnią prędkość na całej trasie.
Ja rozwiązuję to zadanie z fizyki tak czy może tak być
I: 1s → 4m
40s→160m
II: 1s→5m
20s→100m
średnia prędkość
60s→260m
1s→260/60=13/3≈4.33m
V≈4.33m/s
9 gru 17:58
wredulus_pospolitus:
| 4*40 + 5*20 | | 1 | |
| = 4 |
| m/s |
| 40+20 | | 3 | |
odrobinkę szybciej
9 gru 18:19
uczenszukamistrza: Czyli dobrze. Dziękuję
9 gru 18:32