potega
kornel: czy wzory
(ax)' = ax lna
i
(xn)' = nxn−1
stosuje sie w tych samych sytuacjach gdy jest po prostu jakas zmienna do potegi? Bo ten 2 znam
a ten 1 jest dla mnie nowy i sie zastanawiam czy tez dotyczy tej samej sytuacji.
9 gru 17:53
wredulus_pospolitus:
nie

pierwsza −−− podstawa potęgi jest STAŁĄ
druga −−− potęga jest STAŁĄ
9 gru 18:14
wredulus_pospolitus:
pierwszy dotyczy na przykład policzenia pochodnej: f(x) = 5x2+2x+6
jak również ... po przekształceniu funkcji h(x) będzie możliwe policzenie pochodnej funkcji
h(x) za pomocą wzoru (1), gdy np. h(x) = x3x
9 gru 18:16
6latek:
A rozróżniasz funkcje potegową (y=xn) od funkcji wykładniczej (y=ax dla a>0 i a≠1)?
9 gru 18:17
małolat:
Dlaczego odrzucasz a=1 ?
dla a=1 y=ax=1
9 gru 18:29
6latek:
Tak ale wtedy jest funkcja stała
9 gru 18:32
wredulus_pospolitus:
dodatkowo
funkcja f(x) = ax jest funkcją odwrotną do funkcji g(x) = loga x
stąd powielenie warunków co do podstawy logarytmu
9 gru 18:57