uprosc
Maria: x−>x
0
jak to zrobic?
bo przemnozylam przez licznik tylko ze z plusem ale niewiele mi to daje
8 gru 23:42
jc:
| √sin x − √sin u | | 1 | |
| = |
| * U(sin x − sin u}{x − u} |
| x − u | | √sin x + √sin u | |
| | 1 | | 2 sin (x −u)/2 cos (x+u)/2 | |
= |
| * |
| |
| | √sin x + √sin u | | x − u | |
| | cos u | |
→ |
| przy x →u |
| | 2 √sin u | |
8 gru 23:49
Maria: nie bardzo sie odnajduje w tym zapisie
dostrzegam ze rownanie po 1 znaku równa się to po prosty wymnozenie licznika ze zmienionym
znakiem ale dalej? To nie mam pojecia
8 gru 23:57
limes:
Maria zapytaj 6latka
9 gru 00:11
Maria: coo?
9 gru 00:14
jc: | | 1 | | sin x − sin u | |
pierwsza linia ... = |
| * |
| |
| | √sin x − √sin u | | x−u | |
| | x−u | | x+u | |
dalej wzór (może pomylony) sin x − sin u = 2 sin |
| * cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 gru 00:30
Maria: no dobra i co dalej? podstawiony ten wzor i co?
9 gru 00:41
Maria: bo tam w drugim czynniku iloczynu wychodzi 0/0
9 gru 00:43
jc:
(sin x)/x →1 przy x→0
9 gru 00:53
Maria: No tak wiem ale gdzie masz tam sinx/x poza tym x −> x
0 . Chyba nie rozumiem jakiegoś toweju
skrótu myślowego
9 gru 01:10
jc:
| | x−u | | x−u | | x−u | |
jeśli x→u, to |
| →0 i [sin |
| ] : [ |
| ] →1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9 gru 06:43
Maria: ale przeciez tam
cosinus wyjdzie 2cosx0 * sin 0 czyli caly licznik sie wyzeruje i mianownik tez x−x0 czyli
zero
9 gru 10:27
Maria: a nie wiem o co ci chodzi juz ale w mianowniku jest x−x0 i nie jest dzielone przez 2
9 gru 10:29
Maria: czyli dobry wynik to cosx0 / (2√sinx0
9 gru 10:34