8kl, tw. Pitagorasa, trójkąt 45 45 90
mam pytanie: Obwód trójkata prostokatnego równoramiennego wynosi 3
√2. Oblicz jego pole.
a+a+a
√2=3
√2
2a+a
√2=3
√2
a(2+
√2)=3
√2
? CZY W 8 KLASIE UMIEMY ZNIEŚĆ TAKĄ NIEWYMIERNOŚĆ?
| | 9*2 | |
P=a2/2= |
| :2 |
| | (2+√2)(2+√2) | |
| | 9 | |
P= |
| taki wynik w 8 klasie? czy jeszcze jest jakiś błąd czy niedoróbka? |
| | 6+4√2 | |
8 gru 17:12
chichi:
a co usuwanie niewymierności to jakiś wymóg? wiesz po co w ogóle usuwa się niewymierność?
8 gru 17:17
mam pytanie: nie wiem, dla treningu to na pewno
8 gru 17:24
6latek:
Tak w ósmej klasie usuwaliśmy takie niewymiernosci
8 gru 17:38
Jolanta: W którym roku?
8 gru 17:41
Jolanta: Dawniej w szkole podstawowej były wzory skróconego mnozenia Obecnie dopiero w szkole średniej
8 gru 17:49
6latek:
W którymś ze zbiorków (juz nie pamiętam w którym widziałem zadanko gdzie należało niewymiernośc
z licznika wpakowac do mianownika .
Czyli potem znowu należałoby usunąc z mianownika ? Bez sensu . Ale kategorycznie usuwać .A na
studiach powiedzą ze niekoniecznie trzeba usuwać
Dla treningu tak .
To jest to samo co −Kategorycznie dziedzina . Kategorycznie . A co jeśli sie nie da
wyznaczyć dziedziny ? Zostawić ? No nie .
Zamiast tego bezwzglednie musisz wyznaczyc to owszem ale tam gdzie można
8 gru 18:00
6latek:
Jolanta
8 gru 18:09