Obliczyc pochodne podanej funkcji, zakladajac, ze argument nalezy do dziedziny+
Student leśnictwa: rozważanej funkcji:
f(x)=2000x2003+4x2001
8 gru 13:52
wredulus_pospolitus:
no i w czym problem Panie przyszły leśniku
8 gru 13:58
Student leśnictwa: Jak obliczyc pochodne tej funkcji?
8 gru 13:59
wredulus_pospolitus:
normalnie ...
jak się liczy pochodną z f(x) = x
α
8 gru 14:01
Student leśnictwa: axa−1 ?
8 gru 14:04
wredulus_pospolitus:
si
więc g(x) = x
2003 + x
2001 jaką będzie miał pochodną
8 gru 14:08
ABC z roboty: na a suma pochodnych jest równa pochodnej sumy , i wyciągać liczbę przed pochodną też można
bo to operacja liniowa jest
8 gru 14:09
Student leśnictwa: g(x)=2003x2002+2001x2000 ?
8 gru 14:21
wredulus_pospolitus:
tak ... tylko g
'(x)

I teraz wracamy do Twojej funkcji.
Wiemy, że jeżeli h(x) = stała*m(x) to h'(x) = stała*m'(x)
związku z tym jaka będzie pochodna Twojej wyjściowej funkcji
8 gru 14:44
Student leśnictwa: 2000*2003x2002+4*2001x2000 ?
8 gru 14:59
wredulus_pospolitus:
dokładnie
8 gru 15:03
Student leśnictwa: Dziekuje za pomoc
8 gru 15:19