pstwo
mar: Z 8 chłopców i 9 dziewczynek wybieramy grupę 3 osób. Na ile sposób możemy wybrać grupę aby był
przynajmniej jeden chłopiec.
I sposób
Mamy 3 przypadki:
1) w grupie jest jeden chłopiec C18 * C29 = 288
2) w grupie jest dwóch chłopców C28 * C19 = 252
3) w grupie jest trzech chłopców C38 = 56
288+252+56=596
II sposób
Chcemy uniknąć aby w grupie nie było samych dziewczynek:
C317 − C39 = 596
A dlaczego nie można zrobić tego w ten sposób?
Wybieramy jednego chłopca, a następnie dwie dowolne osoby z pozostałych 16
C18 * C216 = 960
8 gru 13:21
wredulus_pospolitus:
załóżmy że robimy tak jak chcesz więc wybraliśmy:
Marek (jako pierwszy) , a później Janek i Ewelina zostali 'dobrani'
zauważ że tą samą grupę można wybrać w ten sposób:
Janek (jako pierwszy), a później Marek i Eweilina
z kolei gdyby było:
Marek (jako pierwszy), a później Zosia i Ewelina to by było dobrze
z kolei gdyby było:
Marek (jako pierwszy), później Janek i Zenek to taki układ liczysz potrójnie
8 gru 14:01
mar: Aaa faktycznie, super, dzięki za wyjaśnienie.
8 gru 14:54