Szeregi
Werve: Sprawdź czy szereg jest zbieżny na mocy kryterium porównawczego:
∞
n=1
∞
n=1
∞
n=1
8 gru 09:36
ABC z roboty: łatwe szacowania masz , wczoraj ci pomagałem ale rozwaliłeś sam, to dziś poczekam
8 gru 09:39
Werve: Ja wiem, że to szacowanie. To tak zacznę od końca to czego sam doszedłem,
w 3) wyszło mi, że to jest rozbieżne, choć odpowiedzi pokazują, że jest zbieżne.
w 2):
ogólnie tu mam problem bo ta +1 poza pierwiastkiem mi nie pasuje, i jak sobie wymnożyłem przez
sprzężenie to otrzymałem:
| √n+3+√n+3 | |
| i nie wiem czy to dobra droga |
| n*(√n+3+√n | |
w 1)
Sprowadziłem to do postaci:
| 1 | |
| i nie wiedziałem jak to ograniczyć |
| (n−2)2−1 | |
8 gru 09:59
jc: (1) chyba najłatwiej wprost z definicji
suma oczywiście musi zaczynać się od co najmniej 4
| | 1 | | 1 | |
Można też tak: |
| < |
| |
| | (n−1)(n−3) | | (n−3)2 | |
| | 1 | |
i powołać się na zbieżność szeregu ∑ |
| . |
| | n2 | |
(2) myślę, że autor zadania się pomylił i 1 miało być pod pierwiastekiem.
W przeciwnym wypadku jest łatwo
| | 1 | |
U{1}{{n} (√n+3 − √n +1) > |
| , szereg rozbieżny |
| | n | |
(3) Jeśli ∑|a
n| jest zbieżny, to szereg ∑a
n jest zbieżny
| | sin n | | 1 | |
| |
| | ≤ |
| , wniosek: szereg zbieżny |
| | n2 | | n2 | |
8 gru 10:33