Zadanie
skib: cześć, pomożę ktoś ?
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(m−1)log102x+log100x−m nie ma miejsc
zerowych?
7 gru 20:52
Aruseq: Napisz to porządnie, bo nie wiadomo co jest podstawą, a co liczbą logarytmowaną
7 gru 21:03
wredulus_pospolitus:
(m−1)log
102x + log
100(x − m)

tak
7 gru 21:15
skib: tak, o to chodziło ,tylko że logarytm o podstawie 100 z x ,wiec bez drugiego nawiasu
,bo parametr jest odejmowany osobno
7 gru 21:19
skib: wiec bedzie (m−1)log210x+log100x − m ,jeszcze o kwadracie zapomniałem
7 gru 21:22
wredulus_pospolitus:
no to zasadniczo zmienia ... patrz pierwsza podstawa
| | 1 | |
1. zauważ, że: log100x = log(102) x = |
| log10x |
| | 2 | |
2. robisz podstawienie: t = log
10x i masz wielomian kwadratowy
7 gru 21:25
6latek:
Chciałbym wrócic do tego zadania
dla m=1
0,5 logx−1=0
logx=2
x=100 jest miejsce zerowe
Dla m≠1
| | 1 | |
f(x)=(m−1) log2x+ |
| logx−m |
| | 2 | |
Żeby ta funkcja nie miała miejsc zerowych musi byc Δ<0
Mam w związku z tym dwa pytania
Nr 1
Czy nalezy tutaj rozpatrywac przypadki (m−1)>0 i (m−1)<0 ?
Nr 2
Jeśli robie założenie ze x>0 musi być to musze robić podstawienie t=logx?
czy moge od razu napisac ze
| | 1 | | 1 | |
Δ=b2−4ac=( |
| )2−4(m−1)*(−m)= |
| +4m2−4m<0 |
| | 2 | | 4 | |
16m
2−16m+1<0
Δ=192
| | 16−8√3 | | 8(2−√3 | | 2−√3 | |
m1= |
| = |
| = |
| ≈0,067 |
| | 32 | | 32 | | 4 | |
więc dla m−1>0 czyli m>1 więc te rozwiązania odpadną
dla m−1<0 m<1 i to byłoby
Wieęc jak tutaj bedzie ? bo wtedy ramiona w dół
8 gru 22:33
6latek:
9 gru 15:17