proszę o rozwiązanie
anna: wykaż że ostatnią cyfrą liczby 375 + 214 cyfra 9
7 gru 17:50
Aruseq: 30=1 31=3 32=9 33=27 34=81 ....
Zauważ pewien schemat jeśli chodzi o ostatnie cyfry, identycznie zrób dla 2
7 gru 17:51
anna: ostatnia cyfra liczby 375 jest taka sama jak ostatnia cyfra 31 czyli 3
ostatnia cyfra liczby 214 jest taka sama jak ostatnia cyfra 22 czyli 4
dalej nie wiem
7 gru 19:50
.: 2,4,8,16,32
ost cyfra 375 = 7
ost cyfra 214 = 4
7 + 4 ≡ 1 mod 10
przepisz dobrze liczbę...
608266787713357709119683992618877691
7 gru 20:03
to nie ::
7 gru 20:03
6latek:
Sprawdz polecenie
7 gru 20:05
to nie :: a np dwie ost cyfry to
3 ≡ 3 mod 100
3
5 ≡ 243 mod 100 ≡ 43 mod 100
3
75 ≡ 43
15 mod 100, a 43
4 ≡ 1 mod 100,
3
75 ≡ 43
3 mod 100 ≡ 7 mod 100
oraz
2 ≡ 2 mod 100
2
7 ≡ 28 mod 100
2
14 ≡ 28
2 mod 100 ≡ 84 mod 100
zatem 7 + 84 = 91 ≡ mod 100
7 gru 20:20
to nie :: potęgi się rozjechały, ale się każdy doczyta
7 gru 20:20
to nie :: zał. liczby następne po 1,2... itp do "≡" sa w potędze
7 gru 20:21