proszę o rozwiązanie
anna: wykaż że jeśli a≠0 i b≠0 oraz ab + bc = 2 to a=b
T ; a=b
ab + bc =2
ac + b2 =2bc
dalej nie wiem jak dojść do tezy
7 gru 08:53
. :
źle przepisałaś.
| | a | | b | |
Miało być : |
| + |
| = 2 |
| | b | | a | |
7 gru 09:07
. :
W takiej wersji treści zadania to nie jest prawda:
Niech a = 6, b = 2, c = − 2
| | a | | b | |
Wtedy |
| + |
| = 3 − 1 = 2 |
| | b | | c | |
7 gru 09:09
Franek z fabryki szklanek:
jeśli a/b+b/a=2 to (a
2+b
2)/ab =2 to a
2+b
2=2ab to a
2−2ab+b
2=0 to (a−b)
2=0 to a−b=0 to
a=b
pewnie tak miało być
7 gru 09:38
. :
Dlatego właśnie to napisałem
7 gru 09:43
anna: tak podał nauczyciel
dziękuję
7 gru 09:52