ostroslupy
dominika: 1.oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego, w ktorym podstawa jest
kwadrat o boku 10cm, a wysokosc sciany bocznej wynosi 8cm.
2.w ostroslupie prawidlowym trojkatnym krawedzie boczne, ktorych dlugosc to 12 cm sa nachylone
do plaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni. oblicz pole powierzchni calkowitej i objetosc.
3. oblicz wysokosc ostroslupa wiedzac, ze V=32 cm3, Pp=18cm2
4.
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny ABCDEF o podstawach ABC i DEF i krawędziach
bocznych AD,BE I CF. Dlugosc krawedzi podstawy AB jest rowna 6, a pole trojkata ABF jest rowne
33.
Oblicz objetosc
7 gru 01:24
chichi:
o sie przypomnialo o zadaniu domowym hehe
7 gru 01:36
dominika: no hahaha, w pierwszym zadaniu wychodzi mi pc 260, ale objetosc jakas skopana.
7 gru 01:43
chichi:
mianowicie jaka?
7 gru 01:52
6latek:

H
2= 8
2−5
2= 64−25=49
stad H=7 cm
| | 700 | |
V= |
| cm3 (zadna skopana |
| | 3 | |
7 gru 17:40
6latek:
Nr 3 (najłatwiejsze z nich )
V=32cm
3
P
p=18cm
2
3V=P
p*H
| | 3V | | 3*32 | | 32 | | 16 | | 1 | |
H= |
| = |
| = |
| = |
| = 5 |
| cm |
| | Pp | | 18 | | 6 | | 3 | | 3 | |
8 gru 18:53
6latek:
Zadanie nr 2 i 4
Wykonaj dobre rysunki i wszystko na nich widac
8 gru 19:56