liczba eulera
chrystus narodów: lim (1 + arctg)1/arctgx
x−>∞
czemuż to nie jest e?
7 gru 00:15
chichi:
klękajcie narody... arctan(x) → π/2 gdy x → ∞, wstawiasz i masz wynik...
7 gru 00:22
chrystus narodów: ale czemu tu nie mozna z tego wzoru
(1 + 1/x)x = e
7 gru 00:53
chichi:
nawet nie wiesz przy jakich zalozeniach ta granica jest prawdziwa, to o czym tu mowa?
7 gru 01:11
Chrystus narodów : x−> ∞ tam nie dopsislem do tego twierdzenia z e
7 gru 01:33
Chrystus narodów : Lim
7 gru 01:33
chichi:
nie o to chodzilo, chlopie... idz juz spac
7 gru 01:35
6latek:
Zacznij
chrystusie naprawde korzystac z literatury
Twierdzenie:
Dany jest ciąg(a−n) taki że lim n→
∞ a
n=0 przy czym a
n>−1 i a
n≠0 dla każdej liczby n∊N.
Wtedy
lim (1+a
n)
(1/a
n)=e
n→
∞
W szczególnosci
n→
∞
7 gru 01:56
Chrystus narodów : To an≠ czy an = 0 bo dwa razy napisałeś.
Poza tym czemu nie można tego użyć? Dlatego że arcctg?
7 gru 10:51
jc: Źle patrzysz na wzory. Powinieneś raczej pytać, czy możesz skorzystać z danego wzoru,
a nie, dlaczego nie możesz.
Piszesz równanie
(1+1/x)x = e
które nie jest spełnione dla żadnego rzeczywistego x
Na pewno z takiego równania nie możesz skorzystać.
Równie dobrze mógłbyś korzystać z równania 1/x=0.
7 gru 11:35
6latek:
A rozrózniasz granice ciągu (an) od samego ciągu (an)?
7 gru 13:22
chrystus narodów: no ale to chyba nie sa ciagi tylko funkcje?
7 gru 20:53
chrystus narodów: bo nie rozumiem dlaczego w tym przypadku tu nie mozna tego uzyc?
7 gru 20:54
6latek:
Ciąg także jest funkcją.
Metody które stosujesz do obliczania granic ciągów sa także przydatne do obliczania granic
funkcji .
Dlaczego nie możesz skorzystac tutaj z tego wzoru?
Masz taki ciąg
a
n=arctg(x)
więc
x→
∞
A zeby skorzystac z tego wzoru musiałoby byc
lim arctg(x)=0
x→
∞
Dlatego nie możesz
7 gru 21:13
chrystus narodów: czyli zeby to uzywac ta czesc musi dazyc do zera
7 gru 21:25