sinu{π-8x}{4}=0
abcdef: sinπ−8x4=0
dlaczego π−8x4= 2kπ skoro sinα=0 co kπ?
tak to rozpisałem ale jest źle:
{π−8x}{4}= kπ
π−8x= 4kπ
−8x= 3kπ
x= −38
mógłby mi ktoś wytłumaczyć?
6 gru 21:09
chichi:
chryste co tu się dzieje
6 gru 21:17
6latek:
6 gru 21:19
ABC:
pięknie aż faja mięknie
6 gru 21:42
abcdef: faktycznie źle to rozpisałem i wyszły głupoty, spróbuję jeszcze raz napisać o co mi chodzi ale
nie wiem, czy dobrze to rozpisuję
zrobiłem to tak jak dla sinx i potraktowałem to wyrażenie π−8x4 jako mój x
wiem, że dla sinx=0 x= 0+ kπ więc rozpisałem, że π−8x4 = 0+ kπ, nie wiem, czy można tak
zrobić bo nikt mi tego nie wytłumaczył i to jedyne do czego sam dotarłem
później pomnożyłem przez mianownik i wyszło mi, że π−8x = 4kπ, przeniosłem π na prawą stronę i
wyszło −8x = 3kπ i chciałem z tego wyciągnąć x więc podzieliłem przez −8 i wyszło mi x=
−38kπ
nie wiem jak w inny sposób rozwiązać to zadanie bo nigdzie nie umiem znaleźć rozwiązania,
bardzo proszę tylko żeby ktoś mi powiedział, czy w ogóle mogę potraktować to wyrażenie
π−8x4 jako mój x, czy takie zadania rozwiązuje się zupełnie inaczej
dziękuję
6 gru 21:56
chichi:
| | π − 8x | |
jasne, można podstawic t = |
| , wówczas mamy sin(t) = 0 ⇔ t = kπ, gdzie k ∊ ℤ |
| | 4 | |
wracając do podstawienia mamy:
| π − 8x | |
| = kπ ⇔ π − 8x = 4kπ ⇔ −8x = 4kπ − π ⇔ x = ... |
| 4 | |
6 gru 22:02
Jolanta: °π to 180 O. Okres to 360 czyli 2π
6 gru 22:02
abcdef: tak tak, wiem że okres dla sinusa i cosinusa to 2π ale patrząc na wykres oś przecinana jest co
π dlatego tak napisałem
6 gru 22:06
def:
4kπ−π ≠ 3kπ
6 gru 22:08
6 gru 22:09
abcdef: chichi: Bardzo ci dziękuję, już widzę co zrobiłem źle. Z rozpędu odjąłem π od 4kπ, a przecież
to są dwie inne rzeczy i nie można tak zrobić. Teraz wyszło mi x= π8 + kπ2 i z tego
co widzę w odpowiedziach powinno być dobrze
6 gru 22:11
chichi:
na zdrowie
6 gru 22:12
abcdef: def: Tak, dziękuję już to zauważyłem. Mógłbym odjąć π jedynie od czegoś innego z π ale nie mogę
odejmować od okresu, moja głupota. Bardzo dziękuję za pomoc
6 gru 22:13
6latek:
Z działan na liczbach rzeczywistych
| | π−8 | | π | |
sin( |
| )= sin( |
| −2x) |
| | 4 | | 4 | |
itd
6 gru 22:21
6latek: Zgubilem x przy 8
6 gru 22:22
mm:
6 gru 22:23
abcdef: 6latek: dziękuję, tym sposobem też wyszedł mi dobry wynik
6 gru 22:33