proszę o sprawdzenie
anna: udowodnij że dla każdej liczby naturalnej n wyrażenie n3 +2n2 + n jest liczbą parzystą
n ∊ N
n(n2 +3n +2) = n (n+1)(n+2)
są to trzy kolejne liczby naturalne z których jedna jest parzysta ⇒ że liczba jest parzysta
czy to jest dobrze
6 gru 18:42
chichi:
moze byc
6 gru 18:44
chichi:
chwila chwila, spojrzałem tam niżej a w poleceniu jest inne wyrażenie, skąd to się wzięło?
6 gru 18:50
chichi:
to z polecenia zwija się do n(n+1)
2, ale tutaj też mamy parzystość naturalnie
6 gru 18:51
Aruseq: n3+2n2+n=n(n2+2n+1)=n(n+1)2 i argumentacja podobna
6 gru 18:52
anna: dziękuję pomyliłam bo zamiast 3n ma być 2n przepraszam
6 gru 19:01
anna: poprawna treść to n3 + 2n2 +n
6 gru 19:05
chichi:
to rozpisałem już i @
Aruseq również
6 gru 19:16
anna: jeszcze raz dziękuję
6 gru 20:42