Ostrosłup
Julka: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego ma dlugosc 8 cm. Sciana boczna tworzy z
plaszczyzna podstawy kat 45 stopni Oblicz Pc i V.
6 gru 14:52
Jolanta: Umiesz obliczy. Pole podstawy ?
6 gru 15:07
Jolanta: Julka jeżeli chcesz pomocy to odpowiadaj
6 gru 15:14
6 gru 15:16
Julka: Pole podstawy to 6* a{p}3/4
6 gru 15:19
Julka: 6a2 *√3/4
6 gru 15:21
6latek:
Teraz pytanie Jolanty
6 gru 15:21
Julka: Pc= Pp+6 Pb
Nie bardzo wiem jak zrobić tutaj rysunek
6 gru 15:22
Julka: Czy to ta wysokośc sciany obcznej tworzy kąt z wyskoscia ostrosłupa?
6 gru 15:23
6latek:
czyli
Dalej już koleżanka
Jolanta pomoże
6 gru 15:24
Jolanta: Pole podstawy to pole 6 trójkątów równobocznych Pole trójkata to 1/2 a*h
W trójka cię równobocznym h= a*✓3/2 i ta wysokość jest połowa krótszej przekątnej podstawy
6 gru 15:27
Jolanta: Wysokość trójkąta podstawy i wysokość ściany bocznej są sobie rowne
6 gru 15:30
Jolanta: Julka są równe ?
6 gru 15:34
Jolanta:
6 gru 15:41
Martyna: nie wiem szczerze, chyba wysokosc sciany bocznej to dwie podstawy
6 gru 15:41
Julka: czy tutaj wysokosc ostrosłupa i wysokosc sciany bocznej oraz wys podstawy tworza ten trójkat
30,60,90
6 gru 15:43
Jolanta: niestety lepiej nie narysuje ta kropka to kąt 45 stopni Wysokosc ostrosłupa H i wysokości kata
podstawy iściany bocznej tworza trójkąt prostokątny równoramienny
H jest przeciwprostokątną
6 gru 15:44
Julka: Martyna napisała,że to wysokosc sciany bocznej=2*wys trojkata z podsawy?
6 gru 15:45
Jolanta: Julka przepraszam Oczywiscie równ jest wysokosc trójkata podstawy i wysokośc H
6 gru 15:47
Jolanta: H jest przyprostokątna
6 gru 15:48
Jolanta: pamiętaz kwadrat o boku a Czemu jest równa przekątna kwadratu ? a*√2 ?
6 gru 15:50
Jolanta: skoro H i hp=4√3 to hb=?
6 gru 15:52
Julka: z pitagorasa dla połowy kwadratu
6 gru 15:53
Julka: czy to bedzie 4 √6
6 gru 15:54
Jolanta: tak
6 gru 15:57
Jolanta: Jeszcze jakieś pytania?
6 gru 16:06
Julka: Nie, dziekuje bardzo za pomoc
6 gru 16:13
Jolanta:
6 gru 16:17
6latek:

No to pani
Julko takie zadanko dla Ciebie
Obliczyć pole powierzchni bocznej i całkowitej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego w którym
dany jest bok podstawy (a) i wysokośc ostrosłupa (h)
Dobra masz rysunek
6 gru 18:09