potega
krystian: Czy jesli
lim (13)tgx
x−>π/2
na pierwszy rzut oka widac ze granicy nie ma ale jak to udowodnic?
bo widac ze i z prawej i z lewej ten tangens w π/2 nie istnieje i jedno do +∞ a drugie do − ∞
tylko jak to zapisac? Bo nie moge chyba zapisac
1lim x−> π/2 + tgx = 1−∞
czy mozna tak?
6 gru 14:06
chichi:
z jakiej racji nie istnieje z lewej/prawej od π/2
6 gru 14:08
chichi:
ps. znieniaj nicki dalej i tak kazdy wie kim jestes
6 gru 14:10
krystian: tg od prawej −∞ od lewej +∞
π/2
6 gru 14:15
chichi:
| | 1 | |
to tak jakbyś liczył granice w ±∞ dla funkcji ( |
| )x, ja też już się poddaje... |
| | 3 | |
6 gru 14:25
krystian: 1−∞ taki zapis jest prawidlowy?
6 gru 14:33
. :
Chichi − pytałeś się czy korzystałem z tamtego twierdzenia − − − o 14.25 właśnie z tegoż
twierdzenia skorzystałeś

Zauważ że masz:
f(g(x)) = (1/3)
tgx
g(x) = tgx
f(x) = (1/3)
x
I policzyłeś sobie lim
x−> π/2 g(x) = ±
∞ i wstawiłeś do granicy lim
x−> ±∞ f(x)
6 gru 15:16
chichi:
nie myslalem o tym w ten sposob, patrzylem pod katem ciaglosci. oczywiscie masz racje
6 gru 15:17
. :
Dlatego napisałem − korzystamy z tego rozwiązując granice w pamięci

Po prostu przychodzi to nam naturalnie i przyjmujemy to jako oczywista oczywistość
6 gru 15:19
chichi:
tak tak, zamotałem się
6 gru 15:47