twierdzenie złożenia
krystian: czesc!
mam takie pytanie co do twierdzenia o granicy zlozonych funkcji
ze f(g(x)
lim g(x) = a
x−>x
0
limf(x) = b
x−>a
lim f(g(x)) = b
x−>x
0
i wiem ze to liczy sie
x−>
∞
uzywajac tego tweirdzenia z liczba eulera i wychodzi e
−36
ale zastanawia mnie czemu nie mozna uzyc tego twierdzenia i wychodzi co innego
lim (x
2 −2)/(x
2 +7) = 1
x−>
∞
lim 4x
2 = 4
x−>1
Czy sa jakies warunki by uzywac tego twierdzenia?
6 gru 12:42
chichi:
1∞ to symbol nieoznaczony, dlatego
6 gru 12:44
chichi:
i nie wiem dlaczego w funkcji wew. przechodzisz z granica do ∞, a zew. do 1 XD
6 gru 12:45
krystian: no takie twierdzenie dostalem przeciez je zapisalem
6 gru 12:49
krystian: ze wynik granicy tej funkcji bierze sie do drugiej granicy zeby x−> do tego wyniku
6 gru 12:50
krystian: ale gdzie jest ten symbol nieoznaczony jesli ja nie podnosilem jedynki do nieskonczonosci
6 gru 12:50
chichi:
zapewne nie są spelnione zalozenia twierdzenia, o ktorym piszesz
6 gru 12:58
krystian: a ktos wie moze co tu nie pasuje dokladnie?
6 gru 13:00
chichi:
jakie ma zalozenie twoje twierdzenie wiesz?
6 gru 13:02
6 gru 13:04
. :
Zacznijmy od tego że błędnie złożyłeś ta funkcje
| | x2−2 | |
f(g(x)) = ( |
| )4x2 |
| | x2+7 | |
I przyjąłeś, że:
f(x) = 4x
2
| | x2−2 | |
Czyli f(g(x)) = 4( |
| )2 |
| | x2+7 | |
Czyli 'zdziebko' inna funkcja, nie sądzisz
6 gru 13:17
krystian: a no tak. Ale to w sumie jesli to jest potega to da sie w ogole uzyc tego twierdzenia?
6 gru 13:19
chichi:
a ja glupi sprawdzam zalozenia, pora na drzemke haha
6 gru 13:19
. : Krystian w ten sposób jak chcesz się nie da.
6 gru 13:27
chichi:
korzystales wgl kiedys wredulus z tego tw.?
6 gru 13:29
Krystian : Czyli ogólnie jak jest potęgą to on odpada?
6 gru 13:31
krystian: ale w przypadku
lim cos (1/2x)
x−>0+
albo lim arccos((π−2π)/2
x−>π/2
mozna stosowac
6 gru 13:43
. :
Chichi w zapisie − nie.
Ale korzystasz z tego twierdzenia rozwiązując w głowie.
To tak samo jak licząc pochodna funkcji złożonej robisz to przeważnie w głowie a nie
rozpisujesz wzór

Czy też wzór na pochodna funkcji przemnozonej przez stała.
6 gru 15:10
. :
Krystian w przypadku tych funkcji można i nawet Ci co do pierwszej pisałem słownie tok
rozumowania który WŁAŚNIE KORZYSTA z tegoż twierdzenia.
6 gru 15:11