Trójkąt równoramienny. Plisss
Martyna : Obliczyć pole Δ równoramiennego o kącie przy podstawie 75 stopni i podstawie równej √3
5 gru 22:19
wredulus_pospolitus:
Skoro w podstawie masz 75
o ... to trzecim kątem będzie ... 30
o 
z tw. cosinusów:
(
√3)
2 = x
2 + x
2 − 2x
2cos30
o −−−> x
2 =

korzystając z sinusa:
| | 1 | |
PΔ = |
| x*x*sin30o = ... |
| | 2 | |
5 gru 22:24
Eta:

ΔAEC "ekierkowy" oznaczenia na rys.
| | 1 | |
P(ABC)= |
| *2b*2b*sin30o ⇒ P= b2 |
| | 2 | |
i z tw. Pitagorasa w ΔABE
b
2+b
2(2−
√3)
2= 3
5 gru 22:36