Trygonometria
Sarenka: Proszę o pomoc w obliczeniu poniższego równania:
[sin(α−π)*cos(5π/2 −α)]/[cos(3π/2+α)*sin(5π−α)].
Z góry dziękuję za pomoc w wyjaśnieniu zadania.
5 gru 22:00
Sarenka:
5 gru 22:00
wredulus_pospolitus:
A gdzie to RÓWNANIE

Bo jakoś znaku 'równa się' nigdzie nie widzę.
5 gru 22:13
wredulus_pospolitus:
zauważ, że:
sin(5π − α) = sin(5π − α − 4π) = sin(π−α) = sin(−(α−π)) = −sin(α−π)
cos(3π/2 + α) = cos(−(3π/2 + α) ) = cos( −3π/2 − α) = cos(−3π/2 − α + 4π) = cos(5π/2 − α)
5 gru 22:17
6latek:
Zastosuj wzory redukcyjne i okresowosc T=2π funkcji y=sin(x) i y=cos(x)
| | 5 | | 1 | |
np cos( |
| π−α) = cos( |
| π−α)= sinα |
| | 2 | | 2 | |
sin(α−π) jest ale sin(π−α) no to sin(α−π)= sin[−(π−α)]= −sin(π−α)= ....
Reszte sama
5 gru 22:18