granica
cytryna: czy bez analizy wykresu funkcji da sie okreslic czy granica w punkcie istnieje?
5 gru 18:03
wredulus_pospolitus:
Co oznacza dla Ciebie: "analiza wykresu"

Czy policzenie granicy lewo i prawostronnej uważasz, za "analizę wykresu"
6 gru 09:31
cytryna: nie, ale skad mozesz wiedziec dokad dazy nieskonczonosc skoro nie wiesz jakw yglada wykres i
nie jestes w stanie powiedziec czy 0+ czy 0−
6 gru 10:21
chichi:
dokąd dąży nieskończoność
6 gru 10:28
Jolanta: | | x2+4 | |
Może coś takiego f(x)= |
| policz grxnice przy x→2 |
| | x−2 | |
6 gru 10:29
wredulus_pospolitus:
heee

Że tak to uprzejmie ujmę
6 gru 10:39
Jolanta: | | [8] | |
Po podstawieniu 2 wychodzi |
| w takiej sytuacji obliczamy granice lewostronna i |
| | [0] | |
prawostronn
| | [8] | |
a z lewej strony lim. = |
| =−∞ |
| | [0−] | |
x→2
−
6 gru 10:42
Jolanta: Z czego się smiejesz ? Próbuje wyjaśnić jak pamietamMoze coś pomoze
6 gru 10:43
cytryna: ale mi chodzi o granice tego typu gdzie funkcja jest zlozona np z kilku funkcji
trygonometrycznych nie idzie tego narysowac i nie wiem jak to oszacowac
lim (tgπx + ctgπx)
x−>1
lim ( sinπx/cosπx + cosπx/sinπx)
i tu ciezko okreslic czy z obu stron dazy do tej samej nieskonczonosci
6 gru 10:49
Jolanta: | | 8 | |
Z prawej strony granicą przy x→2+= |
| =∞ |
| | 0+ | |
Ponieważ mamy różne wyniki z lewej strony i z prawej strony granicą w punkcie 2 nie istniej
6 gru 10:51
Jolanta: Przykro mi ale w tym nie pomoge
6 gru 10:53
wredulus_pospolitus:
1. Jolanta −−− mój komentarz dotyczył tego co cytrynka napisała
2. Cytryna −−− w tego typu granicy akurat jest o tyle łatwo, że jedna z funkcji
trygonometrycznych przyjmie konkretną wartość podczas gdy druga będzie dążyć do ±∞ w
zależności od strony z której dąży do danego x0
6 gru 11:29