5 gru 13:56
wredulus_pospolitus:
granica nie istnieje ... wybierz sobie dwa podciągu zbieżne do różnych granic
5 gru 13:59
citrinies: nie rozumiem, jak to pokazac?
5 gru 14:06
chichi:
| | 1 | | 1 | |
weźmy dwa podciągi zbieżne do 0 np. an = |
| oraz bn = |
| i zbadaj teraz |
| | 4πn | | 2(π + 2kπ) | |
| | 1 | | 1 | |
granice lim cos( |
| ) oraz lim cos( |
| ) i zobacz co wyjdzie |
| | 2an | | 2bn | |
5 gru 14:38
Citrines: No nie rozumiem ale jak obliczyć granicę? Skąd wiecie że ona nie istnieje? Jak wyglądają wasze
obliczenia tego
5 gru 16:59
. :
Jak zrobisz to co chichi napisał to może zobaczysz te obliczenia.
A skąd wiemy? Stąd że pamiętamy wykres funkcji f(x) = cosx i wiemy że
Limx−>0+ cos(1/x) mozna zamienić na limy−> +∞ cos(y)
5 gru 17:02
citrinies: no ale ogólnie to sie robiło tak że
lim cos(1/2x) = cos(1/0) = ∞
x−>0+
i skąd mam wiedziec ze akurat w tym przypadku ta granica nie istnieje skoro obliczeniowo to nie
wychodzi as ta funkcje ciezko narysowac
5 gru 18:31
chichi:
chryste co ty wypisujesz... cosinus przyjmuje wartości z przedziału [−1,1], a ty z
nieskończonością wyjeżdżasz, to pokazuje twoje pojęcie. masz za duże braki żeby liczyć
granice...
5 gru 18:39
wredulus_pospolitus:
po pierwsze:
= cos(1/
0) nie można tutaj postawić znaku =

po drugie to jak już (rozpatrując symbolicznie) nie jest równe +
∞ tylko
cos(+∞) i teraz
jak już to patrzysz jaką wartośc przyjmuje cosinus w +
∞ ... jaką

No właśnie ... i właśnie
DLATEGO nie istnieje ta granica
5 gru 19:05