rozwiąż równania i nierównosci
sylwiaggg1: Rozwiąz równania i nierówności
[ x+5]=3 [7− x ]=2,8 [x + 2]< 6 [3 − 2x] > 11
8 mar 17:48
R.W.16l: czy to [ ] to oznacza funkcję cecha?
8 mar 17:52
sylwiaggg1: to powinno wyglądac tak | x+5| =3 i tak dalej
8 mar 18:03
R.W.16l: aaa
|x+5|=3
x+5=3 v x−5=−3
x=−2 v x=2
drugie zrób podobnie
w nierównościach podobnie, ale pamiętaj, ze wiatr wieje od lewej strony

jak jest > to będzie
v, jak jest < to będzie /\
|x+2|<6
x+2<6 /\ x+2>−6
x<4 /\ x>−8
drugie podobnie

tyle że najpierw podziel wszystko przez dwa, a właściwie tak jak tu
|2x+a|=b
|2(x+a/2)|=b
|2|*|x+a/2|=b
2*|x+a/2|=b
|x+a/2|=b/2
x+a/2=b/2 v x+a/2=−b/2
8 mar 18:08