trudne nowa era
drwal: | | 777 772 | | 999 993 | |
Uzasadnij bez kalkulatora że |
| > |
| |
| | 777 773 | | 999 995 | |
5 gru 12:21
6latek:
ja bym próbował tak
777772=x
777773=x+1
999993=y
999995=y+2
Założmy że
x(y+2)>(x+1)y
xy+2x>xy+y/(odejmuje obustronnie xy
2x>y
co jest prawda
5 gru 12:35
prof. dr hab. Sitek: witam, bardzo ładne wytłumaczenie, ile masz lat 6latku
6 gru 09:17
wredulus_pospolitus:
On ... to jest jeden wielki oszukista −−− w tym roku kończył 8 lat.
6 gru 09:30
chichi:
znow te trudne zadania z nowej ery, chyba nie jestesmy na nie gotowi
6 gru 09:34
ite:
matematykaszkolna.pl ← to zobowiązuje, trzeba było podjąć wyzwanie
6 gru 12:05
6latek:
Dzień dobry
ite
6 gru 12:08
Maciess: Tylko tego "załóżmy, że" to trzeba sie pozbyć, bo jakby nie patrzeć to na tym mozna byłoby
poprzestac
6 gru 13:24
Drwalin matematyczny: Zadanie na 6 to było a tylko jedno rozwiązanie.
Wystawiam ocenę celującą dla użytkownika 6latek
19 gru 11:41