dziwne dzielenie wielomianów
drwal: Po podzieleniu wielomianu W(x) przez wielomian x
3−x
2+5x−5 otrzymamy resztę 2x
2 +5x+3 Jaka
jest reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez x
2 +5
5 gru 11:14
chichi:
to te trudne zadania z nowej ery?
5 gru 11:37
drwal: to z GWO

akurat dziwne bo nie umiem tego rozpisać
5 gru 11:40
chichi:
ty jesteś maturzystą, uczniem czy 4fun to robisz?
5 gru 11:41
drwal: W(x)=Q(x)*(x3−x2+5x−5)+2x2+5x+3
Dzielnik to inaczej (x2+5)(x−1)
Teraz dzielimy W(x) przez x2+5
to mamy w(x)=Q2(x)*(x2+5) + RESZTA
reszta będzie co najwyżej pierwszego stopnia ax+b
5 gru 11:42
drwal: jestem maturzystą rozszerzonym ogólnie celuję w wynik około 100 procent, matura próbna 94,
matura zeszłoroczna 95 przez błędy obliczeniowe ale od czasu do czasu mam jakieś dziwne
problemy z niejasnymi zadaniami
5 gru 11:43
chichi:
po co Q2? skoro wprowadziles Q. jak podzieliesz to nie zostanie tam Q(x)(x−1)? reszte masz w
jawnej postaci, potrafisz dzielić wielomiany?
5 gru 11:47
chichi:
w prawdzie ten pierwsyi tak nie ma znaczenia, bo rozchodzi się o resztę wiec o to ostatnie
dzielenie, pisemnie badz hornerem, jak kto woli
5 gru 11:49
chichi:
chociaz horner byl w sumie do dzielenia przez dwumiany, teraz sobie przypomnialem wiec ta 1
opcja. pardon dawno tego nie uzywalem
5 gru 11:55
drwal: 5x−7 ma być odpowiedź ale dalej nie wiem skąd się bierze
5 gru 12:15
drwal: coś z tą pierwszą resztą trzeba zrobić

2x
2+5x+3
5 gru 12:16
drwal: Dałem Q2 bo teraz będzie inny wynik dzielenia ale faktycznie wynik dzielenia to będzie
Q(x)*(x−1), niestety nie wiem jaki ma to sens dalej w związku z tą resztą
5 gru 12:17
chichi:
przecież napisałem co masz zrobić... mamy:
W(x) = Q(x)(x
3 − x
2 + 5x − 5) + 2x
2 + 5x + 3, no to dzielimy:
| W(x) | | Q(x)(x3 − x2 + 5x − 5) | | 2x2 + 5x + 3 | |
| = |
| + |
| = |
| x2 + 5 | | x2 + 5 | | x2 + 5 | |
= Q(x)(x − 1) + 2 + 2(x
2 + 5) +
5x − 7
widać tę resztę? widać. jak to zrobiłem? wcisnąłem na chama 2(x
2 + 5) żeby współczynnik przy
x
2 się zgadzał i skorygowałem, to samo otrzymamy dzieląc pisemnie
5 gru 12:37