Podzielność
Drwalin matematyczny: Liczba ABA jest podzielna przez 7.
Czy liczba BAB też jest podzielna przez 7?
Dziwne zadanie bo jak weźmiemy różnice liczb ABA−BAB=91A−91C To będzie Podzielne bo da się tam
7 wyłączyc ale jak już sumę to wtedy nie
5 gru 08:28
. :
Czy każda liczba postaci ABA będzie podzielna przez 7? Czy każda liczba postaci BAB będzie
podzielna przez 7?
Oczywiście NIE

W takim razie także to czy suma będzie podzielna przez 7 czy nie, zależy od cyfr jakie są
użyte
5 gru 08:39
. :
To bardziej jako ciekawostkę możesz podać że różnica będzie podzielna przez 7 nawet jeżeli
żadna z tych liczb nie będzie podzielna przez 7
5 gru 08:40
Drwalin matematyczny: Chodzi o twierdzenie jeśli ABA jest podzielne to BAB podzielne przez 7
5 gru 09:10
kerajs:
ABA=98A+7B +3(A+B)
BAB=98B+7A +3(A+B)
5 gru 09:20
Drwalin matematyczny: i co dalej bo nie rozumiem
5 gru 09:49
wredulus_pospolitus:
no i wyciągasz wniosek
5 gru 10:05
drwal: nie rozumiem po co tam jest 3(A+B)
5 gru 11:11
drwal: jeśli ABA jest podzielne przez 7
to znaczy że ABA = 101A + 10B = 7K
BAB = 101B +10A.
BAB − ABA = 91A−91B=7*(13A−13B)
Ale BAB+ABA = 111A+111B a z tego 7 się nie da wyciągnąć, bo jeśli liczby są podzielne przez 7
to podzielna musi być też suma i różnica
Dalej nie umiem tego zrobić
A Kerajs tam rozłożył te liczby ale nie wiem co zrobić z fragmentem 3(A+B)
5 gru 11:13
g: Jeśli ABA dzieli się przez 7 to 3(A+B) też musi się dzielić. A wtedy BAB też się dzieli.
5 gru 13:52
wredulus_pospolitus:
ABA = 101A + 10B = 7*14A + 7B + 3(A+B)
skoro ABA podzielne przez 7 to znaczy, że 3(A+B) podzielne przez 7

BAB = 101B + 10A = 7*14B + 7A + 3(A+B) a wiemy, że 3(A+B) podzielne przez 7 ... w takim razie
BAB będzie podzielne przez 7
5 gru 13:56