granica 2
citrinies: x−>0
4 gru 22:44
chichi:
| | √x2+1−√x+1 | | √x2+1+√x+1 | | 1+√x+1 | |
lim |
| * |
| * |
| = |
| | 1−√x+1 | | √x2+1+√x+1 | | 1+√x+1 | |
| | x(x−1)(1+√x+1) | | (x−1)(1+√x+1) | |
lim |
| = lim |
| = |
| | −x(√x2+1+√x+1) | | −(√x2+1+√x+1) | |
można też błyskawicznie stosując regułę de L'Hospitala
4 gru 23:28
citrinies: a jak na to wpadles by przemnozyc przez to i przez to? Bo zazwyczaj sie mnozy przez jedno i w
zyciu bym nie pomyslal. No wlasnie te zadania musze bez l'hospitala
4 gru 23:37
chichi:
bo przemnozenie przez sprzężenie samego licznika badz mianownika i przejsciu do granicy wciaz
daje mi nieoznaczonosc, wiec mnoze przez oba sprzężenia.
4 gru 23:41
cytrus:
małoletni jeszcze jesteś
4 gru 23:42
citrinies: cytrusy to potega
4 gru 23:44
citrinies: @chichi a mógłbys mi odpowiedziec na pytanie w tym poprzednim poscie o granicy <jestem z
głupkiem>
4 gru 23:46
citrinies:
4 gru 23:46