limes
citrinies: | | (√(x3 −3x2 +4) −x +2) | |
lim x−>2 |
| |
| | (x2 − 4) | |
czy wynik to −1/4?
4 gru 20:42
wredulus_pospolitus:
tak
4 gru 20:45
4 gru 21:03
jc:
| | |x−2| √x+1 − (x−2) | |
f(x) = |
| |
| | (x−2)(x+2) | |
| | √x+1 − 1 | | √3−1 | |
dla x> 2 mamy f(x)= |
| → |
| |
| | x+2 | | 4 | |
| | −√x+1−1 | | −√3−1 | |
dla −1< x<2 mamy f(x) = |
| → |
| |
| | x+2 | | 4 | |
nie mamy granicy, z to mamy dwie różne granice jednostronne
4 gru 21:05
jc: po co się bierzesz za takie zadania, jak nie rozumiesz podstawowej arytmetyki?
(a+b)/c = a/b + a/c
(4+6)/2 = 5, a wg Ciebie (4+6)/2 = 7
4 gru 21:08
citrinies: a dobra machnąłem się
4 gru 21:12
citrinies: a to aby to klasycznie policzyc to przez co najlepeij mnozyc zeby uwymiernic?
4 gru 21:16
citrinies: bo jak nie zrobie to mi wychodzi 0/0
4 gru 21:28
4 gru 21:43
jc: zwróć uwagę, że √(−2)2=2 i √22=2, ogólnie √x2=|x|.
√(x+1)(x−2)2 = |x−2| √x+1
4 gru 21:53
chichi:
przecież tam jest modul, musisz badać granice jednostronne, ktore sa różne, zatem granica w
punkcie x=2 nie istnieje. czytasz co pisze @
jc czy robi to na marne?
4 gru 21:53
citrinies: no ale jak ogólnie liczy się granice w punkcie to nigdy się tak nie robilo ze myslalo sie z obu
stron jesli nie bylo w poleceniu tylko staralo sie podstawic ta liczbe. W jakich przypadkach
mam zakładać ze ta granica nie istnieje i szukac z obu stron?
4 gru 21:55
chichi:
rozpisz nam |x − 2| z definicji ok?
4 gru 21:59
citrinies: x−2 >0
lub
x−2<0
?
4 gru 22:00
chichi:
ty zapisałeś nam jakieś nierówności liniowe, a nie rozpisałeś moduł z definicji
4 gru 22:03
citrinies: nie wiem w jakim sensie z definicji
4 gru 22:04
chichi:
moje pytanie zatem brzmi: co robisz w temacie granica funkcji w punkcie?
4 gru 22:08
citrinies: przemierzam sawannę
4 gru 22:09
citrinies: a tak na poważnie to tylko jesli moduł pojawi się w zadaniu to szukajac granicy w punkcie mam
wnioskowac ze trzbea sprawdzic czy granica istnieje? Bo zazwyczaj liczac to wychodzi po prostu
liczba i rozumiem wtedy ze granica lewa i prawa sie sobie rownaja i granica w punkcie isntieje
4 gru 22:10
citrinies: bo nie wiem jak to inaczej rozumiec
4 gru 22:28
citrinies:
4 gru 23:51