proszę o rozwiązanie
anna: Wykaż że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych parzystych i liczby 2028 jest
liczbą podzielną przez 16
4 gru 20:33
wredulus_pospolitus:
sprawdź treść zadania −−− bo to nie jest to prawda
4 gru 20:39
chichi:
w = (2k)2 + (2k + 2)2 + 2028 = 8k2 + 8k + 2032 = 8k(k + 1) + 16 • 127
4 gru 20:44
wredulus_pospolitus:
aaaa i liczby 2028

a ja ją podnosiłem do
2
4 gru 20:46
anna: dziękuję czy trzeba napisać komentarz
4 gru 21:54
chichi:
wypadałoby, bo jeszcze nie udowodniliśmy podzielności. ale z tej postaci już pozostały wnioski
4 gru 22:04