Korzystając z twierdzenia o granicach niewłaściwych ciągów obliczyć granice
Fabian: | | arctg n | |
lim n do nieskonczonosci |
| |
| | arcctg n | |
4 gru 20:00
wredulus_pospolitus:
A w czym tkwi problem
4 gru 20:02
Fabian: nie wiem jak obliczyc ta granice
4 gru 20:05
wredulus_pospolitus:
najlepiej szybko i bezboleśnie ... z gdzie napotykasz na problem przy liczeniu tejże granicy
4 gru 20:13
wredulus_pospolitus:
Czy masz tutaj gdzieś symbol nieoznaczony
4 gru 20:13
Fabian: no nie liczylem jeszcze granic z arcusami, nie pamietam jak sie to robi totalnie
4 gru 20:17
wredulus_pospolitus:
tak samo jak z każdą inną funkcją ... sprawdzasz jaką wartość przyjmuje w +
∞ i działasz
odpowiednio
4 gru 20:21
jc:

podstawa = 1, wysokość = n
a, b = kąty
szukasz granicy a/b przy n →
∞
4 gru 20:22
Fabian: arctg i arcctg dla nieskonczonosci zmierzaja do pi/2 ?
4 gru 20:39
wredulus_pospolitus:
BZDUUUURA

sprawdź jeszcze raz
4 gru 20:40
jc: Fabian, spojrzałeś na rysunek?
co się dzieje z b, gdy n rośnie?
4 gru 21:09
Mila:
| | π | |
licznik dąży do |
| − pomarańczowy wykres y=arctg(x) |
| | 2 | |
Mianownik dąży do zera.
4 gru 22:18
Fabian: czyli do nieskonczonosci?
4 gru 22:31
Mila:
Tak.
4 gru 23:38