Oblicz regułą de l'hsopitala granice
Karol: Oblicz regułą de l'hsopitala granice
lim (−lnx)x
x−>0+
Z funkcji złożonej wychodzi mi
[(−lnx)x]'= [−lnxxln(−lnx)*(−1/x)]
Ale nie wiem czy to dobrze
4 gru 19:19
wredulus_pospolitus:
BZDUUUURA

kiedy można skorzystać ze 'szpitala'

Jaka musi być postac granicy i co musi zachodzić

A
co masz za postać
4 gru 19:47
Karol: No musi byc 0/0 lub ∞/∞
To jak inaczej to zrobic de hospitalem?
4 gru 20:03
wredulus_pospolitus:
najpierw musisz doprowadzić do takiej właśnie postaci ... pytanie ... czy wiesz jak to zrobić
4 gru 20:04
Karol: Nie bardzo
4 gru 20:05
wredulus_pospolitus:
a
b = e
ln(ab) = e
b*lna = e
lna / (1/b)
| | lna | |
i w potędze masz ułamek: |
| |
| | 1/b | |
taka mała "zabawna" historia −−− to jak policzyłeś tą pochodną wynika właśnie tego
przekształcenia co pokazałem (tylko zatrzymuje się na etapie: e
x*(−lnx) i z tej postaci
liczona jest pochodna.
4 gru 20:10
wredulus_pospolitus:
miało być: ex * ln(−lnx)
4 gru 20:12
Karol: I wtedy po prostu wstawiam 0 i z tego ze e0 daje 1 wychodzi granica 1 dobrze rozumiem?
5 gru 14:58