równanie
darling: Do czego dązą pierwiastki x1 i x2 równania kwadratowego ax2 + bx + c = 0 gdy a dąży do zera
b i c są stałe oraz b ≠ 0
4 gru 19:10
ABC:
użyj alternatywnych wzorów na pierwiastki równania kwadratowego , których używają numerycy gdy
b2 jest dużo większe niż 4ac
4 gru 19:20
darling: co masz na mysli?
4 gru 19:26
ABC:
wzory które znam z książki o ZX Spectrum z lat młodości
tu dobrze widać że gdy a→0 to jeden pierwiastek idzie do U−{c}{b} a drugi do nieskończoności
4 gru 19:30
Jolanta:

| | 1 | |
Ten wąski wykres to y=x2. Ten szeroki to y = |
| x2 |
| | 20 | |
Czym mniejsze a tym ramiona będą bliżej osi x Jezeli wzór będzie taki jak podajesz to parabola
Będzie przecinała os x w dwóch punktach czymniejsze będzie a tym bardziej będą od siebie
oddalone
Czyli jeden x będzie dążył domu minus nieskonczonosci a drugi do plus nieskończoności
4 gru 19:30
darling: ad abc
tylko ja w zyciu na zajeciach nie widzialem takiego wzoru i takie troche nielegalne wydaje sie
uzycie gp
ad jolanta
rozumiem o co chodzi ale to takie wytlumaczenie graficzne i nie wiem czy to trzeba jakos
zapisac wynioskowac czy co
4 gru 19:48
ABC:
na jakich studiach jesteś ? na politechnice to legalny wzór , zresztą łatwo go wyprowadzić
4 gru 19:51
darling: analityka gospodarcza
4 gru 20:00
wredulus_pospolitus:
To coś z katedry ekonomii i zarządzania

Bo dla mnie pierwsze skojarzenie to 'fikuśne' nazwanie ekonomii
4 gru 20:03
ABC:
| | c | |
ze wzorów Viete'a masz x1*x2= |
| podstawiając na x2 zwykły wzór dostajesz: |
| | a | |
| | c | | 1 | | c | | 2a | |
x1= |
| * |
| = |
| * |
| i a się skraca |
| | a | | x2 | | a | | −b+√b2−4ac | |
4 gru 20:09
darling: katedra jest metod ilosciowych w naukach spolecznych troche cos mniej ogolnego niz ekonomia bo
skupia sie na ekonometrii analizie danych itp
4 gru 20:10
darling: chociaz poki co jest troche sporo matematyki w porownaniu do tych innych ekonomicznych
kierunkow takich bardziej typowych
4 gru 20:18